Het verhaal achter het Gastonbier

Dat Gaston Martens een schrijver van toneelstukken was, toneelstukken die bovendien met groot succes over de hele wereld werden gespeeld, is bij iedereen bekend.
Dat Gaston Martens ook een verleden als brouwer had, is heel wat minder, bij de meeste mensen zelfs totaal niet bekend.
Ernest Martens, vader van Gaston, had naast een stokerij ook een brouwerij, een azijnleggerij, gistfabriek en een wolwasserij. Ernest was trouwens in 1891, samen met Alfred Versele medeoprichter van wat latere de brouwerij Anglo Belge zou worden. Na twee jaar trok Ernest zich uit deze samenwerking terug en richtte z'n eigen brouwerij op.
Gaston was de tweede uit een gezin van acht kinderen. Tijdens zijn jeugd liet niets vermoeden dat hij later literaire talenten zouden hebben, want zijn schoolresultaten waren niet zo schitterend.
Wanneer hij achttien was, zagen zijn ouders in dat verder studeren geen zin had en vader Ernest liet hem werken in de brouwerij. Gaston waste tonnen, brouwde bier, en ventte van herberg naar herberg zijn drank. Bij die vele bezoeken aan de volkse cafés uit de omgeving leerde hij de mensen kennen met hun deugden en gebreken en met hun sappige taal. Dit zou zijn eerste leerschool zijn voor zijn later literair werk. Hij leerde ook de gewone man liefhebben, een liefde die hij later wist te verwoorden in zijn toneelstukken.
Op 21 april 1910 huwde Gaston met de vijf jaar oudere Elisa Seghers uit Sinaai, dochter van een dorpsgeneesheer. Martens nam meteen de brouwerij van zijn vader over.
Intussen was hij echter ook reeds voorzichtig, doch voorlopig zonder succes, aan het schrijven geslagen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag zijn brouwerij zo goed als stil. Meteen had hij tijd om zich meer aan toneel te wijden. Zo raakte hij bevriend met heel wat kunstenaars, zowel schrijvers als schilders en beeldhouwers.
In het artiestenwereldje voelde hij zich meer thuis dan in zijn brouwerij. In 1922 liet hij deze gedeeltelijk over aan zijn neef Robert Martens. Wel bleef hij stille vennoot tot 1925.
Het verhaal van de brouwer Gaston Martens is 't Olsenaarke niet ontgaan.
Aangezien de gemeente Zulte met brouwerij Anglo Belge en het bier 'Zulte oud bruin' eveneens een bierverleden heeft, was het verhaal van brouwer Gaston en biergemeente Zulte te mooi om te laten liggen. Een prachtige aanleiding dus om een nieuw bier op de markt te brengen.
't Olsenaarke nam contact op met de brouwerij Sint-Canarus uit Gottem - Deinze, en het vroeg weinig moeite om de brouwer, Dr Canarus te overtuigen om in het verhaal mee te stappen.
Het ambachtelijke bruin bier 'Gaston' was geboren.




't Olsenaarke bij de avant-première van het Gastonbier bij Sint-Canarus in Gottem:
Rogier Van De Sompel, Marianne Goeminne, Xavier Mestdagh, Kristof Lefevre, Cindy De Schinkel, Piet Meirhaeghe (brouwer), Steven Lippens en Luc Ameye.


Het bier werd voor het eerst te koop aangeboden op de kersthappening te Olsene (OC Olsene).